Cum sa previi aparitia cancerului de piele

In primii 20 de ani de viata, protectia solara este mai importanta decat oricand, deoarece 80 % din expunerea la soare facuta in timpul vietii are loc in acesti ani. La efectele negative pe care le pot avea razele ultraviolete ale soarelui asupra pielii se adauga si solarul, o metoda folosita tot mai des de catre tinere pentru a se bronza rapid, dar care risca consecinte grave daca se practica in exces.

Cancerul de piele apare foarte des la persoanele cu tenul deschis, alb, cu parul deschis la culoare, deci ele ar trebui sa fie primele care sa isi ia masuri de precautie in fata acestei boli, care are o multime de manifestari. In tarile europene, cancerul de piele apare in special la persoanele cu varsta de peste 60 de ani, dar nu este o regula. Ceea ce este agravant este faptul ca in ultimii 30 de ani frecventa aparitiei unor boli cancerigene este in cotinua ascensiune, iar multe dintre cazurile de cancer cutanat sunt diagnosticate in stagii avansate, reducand astfel sansele de vindecare si chiar de supravietuire a pacientului.

Unul dintre cele mai intalnite tipuri de cancer de piele este carcinomul bazonuclear, caracterizat prin tumefactii care apar la nivelul fetei. De asemenea, carcinomul scuamos este un tip de cancer de piele care ia forma unui neg si poate deveni o rana sangeranda daca nu este tratat la timp. Atunci cand medicul descopera carcinomul in stadiul incipient al afectiunii, exista sanse foarte mari de vindecare, fiindca tratamentul poate avea rezultate bune datorita localizarii tumefactiilor pe fata bolnavului. Puteti afla mai multe despre carcinom aici.

Un alt tip de cancer de piele, dar de aceasta data mult mai agresiv si care poate deveni letal pentru cel suferind este melanomul malign. Desi el apare doar in 1 % din cazuri, este foarte periculos. Daca grosimea melanomului depaseste 1 mm, este posibil ca celulele canceroase sa fi pornit spre ganglionii limfatici si sa produca tot felul de complicatii, inclusiv sa transmita cancerul spre organele vitale, cum ar fi rinichii, plamanii sau chiar inima

Si totusi, cum poti sa previi cancerul de piele? Cum sa te auto-examinezi pentru a te asigura ca organismul tau nu manifesta niciun simptom al cancerului cutanat? Regulile sunt simple. Trebuie sa iti examinezi bine fata si urechile, in primul rand, ele fiind cele mai sensibile zone, urmand sa inspectezi cu atentie scalpul si apoi mainile (incluzand palmele, unghiile si incheieturile). Continua cu trunchiul, pieptul, spatele, coapsele si asa mai departe, pana ti-ai facut o examinare completa. Orice neregularitate, alunita, neg, pata sau orice alt tip de leziune trebuie sa fie analizata de catre un medic dermatolog, cat mai urgent (pentru rezultate rapide si eficiente si consultatii in capitala va recomand pe Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, care isi desfasoara activitatea in cadrul clinicii Top-Derm Uni).

Autoexaminarea poate fi cel mai important lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta. Bineinteles, ea trebuie sa fie urmata de examinarea unui specialist, dar simplul fapt ca iti pasa de sanatatea ta va face diferenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu