Idei geniale vandute pe mai nimic

Jell-O. In 1895, Pearl and May Wait of Leroy, o companie care producea sirop, au dezvoltat o formula prin care sa tranforme gelatina-praf intr-un produs gustos in care gelatina se combina cu siropul de fructe. Jell-O era un jeleu foarte dulce. Patentul pentru gelatina-pulbere au cumparat-o de la Peter Cooper, cel care inventase prima locomotiva cu abur din America. Pentru ca nu se pricepeau deloc la marketing si jeleul lor nu se vindea mai deloc, au vandut ideea vecinului Frank Woodward, in 1899, la un pret de doar 450 de dolari. Cu un marketing puternic si targetat, Woodward a vandut apoi Jell-O obtinand 250.000 de dolari, ba chiar 1 milion de dolari in 1906. In 2013, vanzarile de Jell-O au adus nu mai putin de 500 de milioane in buzunarele producatorilor.
Coloana sonora de la filmul James Bond.  Celebra coloana sonora a filmelor cu James Bond fusese compusa initial de Monty Norman pentru primul film din seria James Bond, Dr. No, in 1962. Nemultumiti de calitatea sunetului, producatorii l-au angajat pe John Barry sa remasterizeze piesa. Noua melodie a devenit un pic mai „ascutita”, mai electrica, ramanand emblematica pana azi. Barry a primit doar 700 de dolari in timp ce Norman a luat 1 milion de dolari din drepturi de autor. Desi versiunea lui Norman nu era asa de stralucita si de populara cum a fost cea a lui Barry, Barry nu a primit niciun cent in plus, niciodata…
Coca-Cola. Farmacistul John Pemberton a creat prima formula „magica” a celebrei bauturi racoritoare Coca-Cola in 1886. Bautura-buna pentru „tonifierea” creierului si nervilor, a fost vanduta chiar in acel an intr-un lant de farmacii din Atlanta. Costa 0.05 dolari paharul si a adus un castig anual de 50 de dolari. Disperat sa faca bani din cauza dependentei de morfina si a unei boli incurabile, Pemberton si-a vandut ideea pentru 1.484 de dolari. Apoi, ideea a ajuns in mainile lui Asa Candler. Pentru 2.300 de dolari, Candler a devenit unicul proprietar al Coca-Cola. In 1888, Pemberton a murit din cauza unui cancer la stomac. In 1919, Candler si-a vandut tot ce construiese pentru 25 de milioande dolari-undeva la 341 milioane de dolari actuali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu