Poluarea, un „viciu” de neoprit al societatii moderne…

Anual, 6 miliarde de kilograme de gunoi sunt aruncate in apa oceanelor, o parte insemnata din acest gunoi fiind formata din plastic. Cei mai „performanti” in poluare sunt desigur americanii, una dintre populatiile cu cele mai mari consumuri de pe glob. Desi reprezinta doar 5% din populatia mondiala, americanii produc 30% din gunoiul planetar, folosind 25 % din resursele mondiale. Mai grav este ca din 1 milion de tone de petrol transportate pe ape, 1 milion de tone sunt deversate in apa marilor si oceanelor.

San Francisco, unul dintre orasele mari ale Americii are un grad ridicat de poluare, insa nu din cauza americanilor, ci din pricina… chinezilor. Cam o treime din poluarea aerului acestui oras se datoreaza Chinei-poluarea si praful chinezilor calatoresc pe deasupra Pacificului ajungand cu precadere in vestul Americii. Si ca tot vorbeam de aerul poluat, daca veti ajunge vreodata la Beijing, faceti bine si purtati o masca de protectie-daca respirati aerul de Beijing este ca si cum ati fuma 21 de tigari fara filtru pe zi. Beijing este mic copil pe langa Mumbai, unde dupa o zi de respirat aerul imbaxit de acolo este ca si cum ai fuma 100 de tigari fara filtru, de proasta calitate, in fiecare zi.

Fenomenul poluarii a devenit intr-atat de periculos incat la fiecare 8 secunde un copil moare din cauza apei contaminate-mai mult de 1 miliard de oameni din intreaga lume nu au acces curent la apa potabila iar mai bine de 3 miliarde, jumatate din populatia globului, nu au acces la grupuri sanitare igienice, moderne, normale. Mai mult, conform unor studii recente, 1 din 8 oameni mor din cauza poluarii aerului sau apei-nu mai putin de 3.4 miliarde de oameni mor anual din cauza apei infecte sau nepotabile, mizeriei si bacteriilor din sursele de apa. Totusi, chinezii nu par a avea o problema cu apa contaminata: aproape 700 milioane dintre ei beau anual apa contaminata. Efectele sunt cele care reies din cifrele prezentate mai sus… Asa ca aveti grija si ganditi-va de doua ori inainte de arunca prostii in paduri sau in zone unde nu ar trebui sa fie gunoi si evitati sa beti apa din surse nesigure-chiar si apele minerale sau cele plate prezinta riscuri imense de contaminare si chiar moarte-cititi mereu cu atentie ce scrie pe eticheta sau fiti atenti la proprietatile vizibile ale apei imbuteliate sau de la canal, din fantana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu