Puteri neobisnuite date de mutatii genetice rare

Imunitate la o boala a creierului. In caz ca aveam nevoie de inca un motiv pentru a evita canibalismul, sa mancam carne de om nu e tocmai cea mai buna alegere pentru organismul nostru. Boala Kuru poate apare ca urmare a ingerarii de carne si organe de om si poate fi fatala pentru creier. Primele simptome ale acestei boli au fost depistate la niste triburi din Papua Noua Guineea. In creier apar gauri ca intr-un burete care duc la pierderi de memorie, pierderea completa a capacitatilor intelectuale, schimbari de personalitate, disfunctionalitati grave ale organelor interne.

In general, dupa un an oamenii care au apucat sa faca aceasta boala mor fara nici un fel de speranta. Boala poate fi mostenita, este rara, si poate fi luata si daca se consuma o persoana infectata sau un animal. Pana in anii 1950, oamenii de stiinta nu au stiut cum se raspandeste kuru, insa au aflat ca in momentul in care murea un membru al tribului, ceilalti il mancau si asa se imbolnaveau. Femeile si copiii au fost cei mai afectati de aceasta boala, pentru ca se aflau printre cei care mancau cu regularitate carne de om decedat. O mutatie genetica la nivelul genei G127V le da imunitate celor care o au mostenita, fiind raspandita deja in randul triburilor cu probleme si in cel al populatiei din jur. Sange auriu. Stim de grupa O si donatorii universali, insa aici problema e mai complexa. Daca multi dintre noi stim deja de tipurile de grupe sanguine, opt la numar, trebuie sa va ganditi mai bine la acest numar.

De fapt, exista 35 de sisteme de grupe de sange, cu milioane de variatiuni in fiecare sistem. Sangele care nu se incadreaza in sistemul AB0 este considerat a fi rar si foarte de greu de gasit un donator cu acest fel de sange. Exista insa si o deosebire si mai ciudata: exista sange rar si sange foarte, foarte rar, din punctul de vedere al grupelor de sange. Cum ii spune si numele, acest sange nu contine antigenii din sistemul Rh. Nu e ceva deosebit ca anumite persoane sa nu aiba anumiti antigeni. E extraordinar ca un om sa nu aiba nici un antigen Rh in sange. Doar vreo 40 de indivizi au acest tip de sange, fara Rh. Si mai ciudat e ca acest tip de sange este peste cel de tip 0, in sensul ca este compatibil cu toate tipurile de grupe de sange. Asta pentru ca, in momentul unei tranfuzii, corpul nostru respinge imediat sangele care contine antigeni pe care sangele nostru nu-i are.

Asa ca sangele „de aur” fara Rh poate fi adminstrat oricui, pentru ca nu contine… nimic, nici un antigen. In prezent sunt doar noua donatori ai acestui tip de sange, cei care-l au castigand bani grei din vanzarea de mostre de cateva miligrame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu