Influenta cuvantului asupra imaginii

Doar prin sine, o imagine nu poate sa numeasca o persoana, un lucru sau un eveniment; ea ingaduie, cel mult, o recunoastere. Imaginea nu ofera decat indicatii generale despre locul sau momentul unde si cand a fost inregistrata (sau de unde este transmisa in direct).Vedem un oras, dar nu stim ce oras este daca nu recunoastem unele cladiri sau vreo firma sau un afis nu ne ofera premiza unei deductii.

Putem observa ca este zi sau noapte, dar nu stim in ce data. Ascultam o persoana vorbind in cunostinta de cauza despre problemele economiei nationale, este un director de firma, un patron, un ziarist, un politician? Toate acestea se pot comunica doar cu ajutorul cuvintelor, rostite sau inscrise pe ecran: ele permit identificarea. Imaginea este „inteleasa” cvasi-instantaneu (ne dam seama imediat, de exemplu, ca este vorba de o demonstratie, chiar daca nu stim cine si de ce demonstreaza); perceperea sensului unei propozitii presupune un anumit timp. Din aceasta cauza, imaginea are un efect mai rapid si poate comunica o mai mare cantitate de informatii. Este cunoscuta maxima care afirma ca „o imagine valideaza (sau nu) cuvantul, construind cadrul in care acesta este perceput: efectul de confirmare adica imaginile autentice despre un subiect oarecare lasa impresia ca reportajul respectiv este adevarat, chiar daca imaginile nu sustin prin nimic ceea ce se afirma in comentariu; efectul spectacular adica imaginile in sine sunt dinamice, ele dau viata unei stiri. De aceea, uneori, ele sunt utilizate chiar daca subiectul lor are doar o legatura vaga si nesemnificativa cu informatia transmisa.

Si apoi efectul emotional adica imaginile accentueaza perceperea afectiva a unui eveniment sau a unei relatari, in detrimentul continutului rational. Neconcordanta dintre discursul vizual si cel verbal da nastere, in functie de context, unor efecte diferite: poate fi vorba de o metafora cinematografica, de accente ironice sau pamfletar-sarcastice, de umor involuntar, de o tentativa de manipulare ori doar de un pasaj pur si simplu confuz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu